Βοηθήστε το παιδί σας να διαβάσει σωστά

81

Ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στο παιδί τους είναι η μόρφωσή του.Η εμπλοκή τους σε αυτή γίνεται εκτός των άλλων,με την βοήθεια που προσφέρουν στην καθημερινή μελέτη του παιδιού τους στο σπίτι.Πολλοί γονείς εκφράζουν ανησυχία και νιώθουν άγχος και αγωνία για το θέμα της μελέτης του παιδιού.Ας δούμε κάποια απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε σωστά.

-Ορίστε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για το διάβασμα,που καλό θα ήταν και να τα επιλέξετε μαζί και να τα τηρείτε με συνέπεια,εκτός βέβαια απροόπτων.Ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί, ενώ παράλληλα δεν αφήνει περιθώρια για διαφωνίες και σιγά σιγά ακολουθείται αβίαστα και θα του γίνει ευχάριστη συνήθεια. Ένας καθαρός και τακτοποιημένος χώρος επιβάλλεται,ενώ εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι ένα εργονομικό κάθισμα,ο κατάλληλος φωτισμός και ο σωστός αερισμός του χώρου,να έχει το σώμα του τη σωστή στάση,όπως και να περιορίσετε τις ηχητικές παρεμβάσεις που εμποδίζουν τη συγκέντρωσή του.

-Το σωστό διάβασμα χρειάζεται σύστημα.Σ’ ένα εμφανές σημείο πάνω στο γραφείο, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μεγάλο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα φτιάξετε μαζί,με τα μαθήματα που έχει κάθε μέρα.Έτσι, πολύ γρήγορα θα αρχίσει να γνωρίζει τις υποχρεώσεις που έχει καθημερινά. Προγραμματίστε μαζί με το παιδί το πότε και το πόσο θα διαβάζει. Εξηγήστε -κάντε το και πράξη- πως όταν τελειώνουμε νωρίς έχουμε περισσότερο χρόνο για άλλες, πιο ευχάριστες δραστηριότητες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν κωλυσιεργούμε. Δώστε έναν τελικό χρόνο που θα πρέπει να έχει τελειώσει και μετά για ανταμοιβή αφήστε το να κάνει όποια δραστηριότητα επιθυμεί.Δεν πρέπει να ξεχνάμε να επιβραβεύουμε και να ενισχύουμε θετικά την κάθε προσπάθεια του παιδιού ανεξάρτητα από τους βαθμούς του. Πρέπει να δείχνετε στα παιδιά σας πόσο πολύ εκτιμάτε την προσπάθεια που κάνουν και να παρέχετε θετικά μηνύματα όταν τελειώνουν την εργασία τους.

-Ο πιο λανθασμένος τρόπος διαβάσματος, στον οποίο όμως καταφεύγουν συχνά τα περισσότερα παιδιά, είναι η παπαγαλία.Η παπαγαλία, είναι καλή στα ποιήματα, αντίθετα στα υπόλοιπα μαθήματα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε το μυαλό.Βοηθάμε να καταλαβαίνουν το νόημα του κάθε μαθήματος.Ο στόχος είναι να αγαπήσει το διάβασμα, γι αυτό μπορούμε να του διδάξουμε μαθηματικά χρησιμοποιώντας τουβλάκια ή να παροτρύνουμε ένα μικρότερο παιδί να ζωγραφίσει κάτι με βάση αυτό που διάβασε ή ένα μεγαλύτερο να δοκιμάσει μαζί μας ένα πείραμα που έμαθε στη χημεία.Προσπαθούμε γενικότερα να συσχετίζουμε τη μελέτη με την καθημερινή ζωή και τα βιώματα του παιδιού μας.

-Η σωστή ώρα,είναι σύμφωνα με έρευνες κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες όπου ο βαθμός συγκέντρωσης είναι καλύτερος.Προτιμάμε λοιπόν να έχει γυρίσει από το σχολείο,να φάει για μεσημέρι, να μας μιλήσει για τη μέρα του και ξεκουραστεί λιγάκι πρώτα.Κάντε μικρά,ευχάριστα διαλείμματα όποτε το παιδί-όχι εσείς-το θεωρεί σκόπιμο αλλά φροντίστε όσο γίνεται,τα διαλείμματα αυτά να τα κάνει αφού ολοκληρώσει ένα μάθημα, και όχι διακόπτοντας το κι αφήνοντάς το στη μέση. Η συνεχής και πολύωρη μελέτη έχει αποδειχθεί πως δυσχεραίνει τη συγκέντρωσή του.Φροντίζουμε ακόμα να εξασφαλίζουμε στο παιδί γενικά τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο για εκτόνωση και παιχνίδι που είναι απαραίτητο στοιχείο για την υγιή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

-Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας!Αγοράστε βιβλία για δώρα σε όλη την οικογένεια για να μάθουν μέσα απο εσάς να αποζητούν το διάβασμα και την γνώση.Όπως σε κάθε επιθυμητή συμπεριφορά, το πιο σημαντικό είναι να δώσετε το καλό παράδειγμα. Αν θέλετε, λοιπόν, το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα, δείξτε του πως κι εσείς το αγαπάτε. Αν σας δει με ένα βιβλίο, θα είναι πιο αποτελεσματικό από το να του δώσετε ενα βιβλίο.

-Μεγάλη σημασία έχει να καθοδηγήσετε το παιδί στην αρχή,στην οργάνωση της μελέτης του αλλά παράλληλα για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του φροντίστε ο δικός σας ρόλος να είναι διακριτικός στη συνέχεια.Μην είστε συνεχώς καθισμένος δίπλα του αλλά να είστε εκεί όταν έχει οποιαδήποτε απορία.Όταν το παιδί σας ζητά βοήθεια, προσφέρετε του καθοδήγηση, όχι απαντήσεις. Αυτή είναι η σημαντικότερη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε στο διάβασμα και έτσι θα γίνει υπεύθυνο άτομο.Γιατί το να κάνει τα μαθήματά του μόνο του είναι ένα μέρος των υποχρεώσεων που έχει σ’ αυτή την ηλικία και μια καλή αρχή για να μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του και να αντεπεξέλθει αργότερα και σε άλλες υποχρεώσεις που η ζωή αναμφίβολα θα του φέρει. Η ανεξαρτητοποίηση δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο τομέα της μελέτης, αλλά οφείλει να είναι γενικός σκοπός στη ζωή του παιδιού μας.Δεν είναι δυνατό να αυτονομηθεί ένα παιδί στο διάβασμα όταν το ντύνουμε, το ταΐζουμε ή το σκουπίζουμε εμείς μετά την τουαλέτα.

-Βασικό είναι να συνεργαζόμαστε σταθερά με τον δάσκαλο, να ενημερωνόμαστε για την πρόοδο του παιδιού και τη συμπεριφορά του στο χώρο του σχολείου και να βρίσκουμε από κοινού τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να είναι πιο συνεργάσιμο και να βελτιώσει την επίδοσή του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤα νέα «τερατάκια» της AMD (AMD Ryzen)
Επόμενο άρθροΤα στάδια του πένθους
Έχω σπουδάσει φιλοσοφικά,παιδαγωγικά και ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι μαμά! Αγαπώ την οικογένειά μου, το διάβασμα, τη μουσική, τη μαγειρική, το γράψιμο και τα ταξίδια.